Sabtu, 22 Oktober 2011

Aku, Van & Puspakom

Hari ni Jumaat - is the holiday untuk aku (lebih kepada hari keluarga sebenaqnya). Tapi Jumaat minggu ni aku tak ber'cuti' sebab bawak van masuk Puspakom. Biasa la 6 bulan sekali kena test..

Ada kawan2 se'pejabat' dok kata payah pakai van panel (perdagangan/permit) ni - 6 bulan sekali nak masuk Puspakom. Dulu aku pon dok ghasa macam tu jugak. Tapi bila pakai panel van baru tau nikmat perniagaan yang sebenaq. Pi meniaga mana2 pon takyah kalut dok tinjau JPJ/trafik/polis buat roadblock tang mana..

Test 6 bulan sekali pon ada nikmatnya jugak. Yang ter'best'nya van sentiasa dalam keadaan tip-top-tap sebab van selalu masuk 'pit'. Check allignment, brake, minyak enjin, tayar, lampu, signal, etc. Tukaq mana2 yg patut & time ni jugak la bagi 'mandi' van..

Bajet untuk masuk Puspakom?? Ok, mai kita kira sama2..
1- Allignment RM25
2- Servis brake RM40
3- Mandi/basuh RM18
4- Minyak enjin RM75
5- Puspakom RM55

RM213. Jumlah ni kira lebih kurang saja sebab rate berbeza ikut kedai. Kalau kena tukaq brake pad, tayar, etc tambah lagi bajet. Minyak enjin standard la setiap 5000 atau 6000 km memang kena tukaq. Masuk Puspakom pulak kalau test kali pertama tak pas, pi repair apa yg tak kena then masuk Puspakom lagi. 2nd time masuk kena charge RM25 pulak. Macam nasib aku hari ni la - allignment tak pas. Kena pi buat allignment kat kedai paihtu masuk test balik. Seb baik 2nd time pas, kalau dak kena RM25 sekali lagi..

Rugi duit ka? Mana ada rugi. Tanggungjawab pada perniagaan & negara. Moral cerita di atas?? Hangpa tulong la beli barang aku sampai habeh pasai nak cover balik duit yg aku dah guna utk van hari ni!! Hahaaaa... Dak aih, saja nak share cerita sebab ada kawan2 dok tanya pasai kerja2 test-mengetest ni..

Aku blah dulu. 2-3 lai barang nak masuk blog. Tapi bukan malam ni. Mata dah un'tahan'able. Badan pon letih. Bai....

Tiada ulasan:

Catat Komen

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.